Ny analyse: Nedgang for småskala øl
Det laveste salgsvolumet siden 2019. Det er fasiten i en fersk analyse av omsetningen av norsk småskalaøl.
Det laveste salgsvolumet siden 2019. Det er fasiten i en fersk analyse av omsetningen av norsk småskalaøl.
Årets Ølhund 2023 er virkelig en øl-legende. Utviklingssjef i Ringnes, Tore Hage, har vært 40 år i bransjen, 30 av disse årene i Ringnes. Han er utdannet mikrobiolog og er en av Europas fremste eksperter på ølgjær. Gjennom flere ti-år har han både stått for utviklingen av mange av de mest kjente produktene til Ringnes, og han har misjonert om ølkultur og bryggerihistorie, om gjær og bryggeprosesser. -Alltid formidlet på en folkelig og engasjerende måte.
En jury bestående av administrasjonen i BROD og et utvalg av både medlemmer og eksterne ressurspersoner, har kåret to vinnere blant mange solide søkere på Bryggeri- og drikkevareforeningens kompetansestipend: Torkjell Austad fra Bygland Bryggeri og Linda van Loon fra Eik & Tid.
- Økte avgiftsforskjeller gir økt grensehandel. Det konstaterer direktør i Bryggeri- og drikkevareforeningen, Erlend Vagnild Fuglum, i en kommentar etter at regjeringen i statsbudsjettet for 2024 forslår å øke særavgiftene på norske drikkevarer.
- Regjeringens lovnader om tiltak mot grensehandel har tydeligvis ikke vært noe annet enn tomme ord, fortsetter Fuglum.
Inkludering, mangfold og respekt for alle uansett kjønn, alder, legning og kulturell bakgrunn skal være en selvfølge i den norske drikkevarebransjen. Vi forventer tydelig etisk lederskap fra våre medlemsbedrifter.
Verdens ledende miljø på matsikkerhet, WHO-organet JECFA, publiserte 14. juli en oppdatert faglig vurdering av søtningsstoffet aspartam. Ekspertkomiteen konkluderte i rapporten med at aspartam er trygt.
De siste 20 årene har det vært en rivende utvikling blant bryggerier og drikkevareprodusenter. Mange av våre medlemmer ønsker å kunne ta noen steg videre og investere i utdanning, enten for seg selv eller for noen av de ansatte i bedriften. Kompetanse er viktig for at bryggeri- og drikkevarebransjen skal utvikle seg i årene som kommer.
Vi har allerede fått flere henvendelser om bryggeripasset fra ølentusiaster rundt om i landet, så vi kjører på og fortsetter med ordningen også i år.
- Det er umusikalsk når regjeringen først sier de vil kutte i grensehandelen, for så å øke avgiftene og svekke konkurransekraften for de som produserer drikke i Norge.
Det var ett av budskapene fra Erlend Vagnild Fuglum på statsbudsjetthøring i Stortingets finanskomite.
Det norske brusmarkedet er sunnere enn noen gang. Nye tall fra brusprodusentene viser at sukkerfri brus hadde en rekordhøy markedsandel på 71 % i august, den høyest registrerte andelen noensinne.
Norske drikkevareprodusenter er ikke imponert over strømpakken regjeringen i dag la fram.
Bekymringsmeldingene fra norske drikkevareprodusenter er mer intense nå enn under de første ukene i pandemien. Kraftprisene gjør at investeringer avlyses. Ledere frykter de må permittere og si opp folk. Noen har allerede i dag stoppet produksjonen fordi overskuddet tørker inn.
Av Knut Albert Solem
Da bryggerinæringen organiserte seg tidlig på 1900-tallet, innførte man et strengt regelverk på enkelte felter. Medlemmer av Bryggeriforeningen hadde ikke anledning til å brygge andre øl enn bokkøl, bayerøl, pilsner, landsøl og vørterøl. Dette var en regel som vart i alle fall til utpå 1950-tallet.
Bryggeripasset ble lansert for to år siden, og ble en umiddelbar suksess. Derfor viderefører Bryggeri- og drikkevareforeningen ordningen i år også. Passet er i papirformat, og ferierende ølhunder kan få stempel fra bryggeriene som tar imot besøkende. I år er passet gult fordi de nye "ordentlige" passene er alt for lik våre oransje, både i farge og fasong.
De daværende opposisjonspartiene var i fjor vinter tydelige på at ordningen med erstatning for tapt varelager må forbedres. Nå som de samme politikerne har inntatt regjeringskontorene, forventer vi at de følger opp med handling.
Av Knut Albert Solem
Det er det jo selvfølgelig. Men når man evner å fornye seg, slik Bryggeri- og drikkevareforeningen (BROD) har gjort etter at man godt og vel hadde passert de hundre, kan man holde det gående i hundreogtjue år til.
Et godt øl forutsetter gode råvarer, og for å produsere malt som holder jevnt høy kvalitet kreves det spesialkompetanse. For første gang deles utmerkelsen "Årets Ølhund" mellom to personer: Arne Nicolai Bøhmer og Tyson Weaver har begge bidratt til at norske håndverksbryggerier nå får tilgang på norsk malt av den beste kvaliteten.
Samtidig som grensene åpnes, foreslår Solberg-regjeringen å øke alkoholavgiften på øl i budsjettet for 2022. - Jeg kan høre applausen fra de svenske shoppingsentrene helt hit, sier Erlend Vagnild Fuglum.
Sukkerfri brus fortsetter å ta markedsandeler i Norge. Nå er det satt ny verdensrekord.
Verdensmesteren i pant tar nå selv ansvar for å resirkulere flaskene som samles inn.
Aldri før har det blitt solgt så mye alkohol i et førstekvartal som i årets tre første måneder. Folk drikker likevel ikke mer.
- At Fremskrittspartiet nå får fjernet den såkalte brusavgiften er et viktig bidrag til å kutte grensehandelen og sikre norske arbeidsplasser. Det er rett og slett en seier for norsk verdiskaping!
I fjor lanserte Bryggeri- og drikkevareforeningen "Bryggeripasset", der ferierende ølhunder kan få stempel fra bryggeriene som tar imot besøkende. Passet ble en suksess, og vi viderefører ordningen i år – med enda flere bryggerier på listen.
En ny juridisk utredning tilbakeviser nå en av de vanligste argumentene som er fremført mot å la bryggeriene selge sitt eget sterkøl.
Til tross for at det er skapt tusenvis av nye arbeidplasser etter at grensen ble stengt, foreslår regjeringen i revidert nasjonalbudsjett ingen nye tiltak mot grensehandelenen den dagen alt åpner igjen. Nå skal det forhandles med FrP.
Hvor mye koffein får vi i oss fra mat, drikke, kosmetikk- og kroppspleieprodukter? Hva er de største kildene? Dette har Vitenskapskomiteen for mat og miljø (VKM) undersøkt.
Til tross for stengt uteliv nådde salget av øl og brus nye høyder i mars. Ølsalget var 44 % høyere enn mars i fjor, mens brussalget økte med 37 %. Det viser den ferske salgsstatistikken fra Bryggeri- og drikkevareforeningen. Foreningen sier salgsøkningen kommer med en bismak, og peker på at det økte drikkevaresalget etter ett fullt år med korona viser at grensehandelen har vært større enn fryktet.
"Norsk gränshandel glödhet innan pandemin" fastslår HUI research, som har sett på hvordan norsk grensehandel bidrar til svensk økonomi.
Onsdag kveld fikk vi gjennomslag for en sak vi har jobbet med lenge. Da vedtok Stortinget at tap av varelager skal inn under kompensasjonsordningen.
Avgiftskuttene på grensehandelsvarer er en varmende kalendergave til de flere tusen som har blitt nyansatt i norsk handel og produksjon etter at svenskegrensen ble stengt, sier Erlend Vagnild Fuglum, direktør i Bryggeri- og drikkevareforeningen.
-Det er uforståelig at regjeringen vil øke avgiftene både på brus og øl neste år, i stedet for å kutte avgifter og hente grensehandelen hjem. Det sier Erlend Vagnild Fuglum, direktør i Bryggeri- og drikkevareforeningen i en kommentar til budsjettforslaget fra regjeringen.
Norskprodusert øl opplever pen vekst i flere klassiske øl-nasjoner i Europa. Det viser gjennomgang av SSBs eksportstatistikk for 2019.
Bryggeri- og drikkevareforeningen anslår at statens avgiftsinntekter fra brus- og ølsalg økte med over 700 millioner kroner i sommermånedene.
Bryggeri- og drikkevareforeningen og NNN (Norsk Nærings- og Nytelses-middelarbeiderforbund) inviterer til miniseminar på Internasjonalen tirsdag 25.2. Der vi ser på drikkevarebransjens samfunnsbidrag.
Så langt i 2020 har godt over 60 prosent av brusen vi drikker i Norge vært sukkerfri. Det vekker oppsikt i Europa: - Dette er en utrolig prestasjon og det absolutt høyeste nivået vi kjenner til i Europa – og muligens hvor som helst i verden, uttaler generaldirektør Nicholas Hodac i UNESDA, den europeiske organisasjonen for brusprodusenter.
Salget av drikkevarer i utelivet – både med og uten alkohol – har falt som bly under koronakrisen. For øl er salgssvikten på 77 prosent, brus 55 prosent og flaskevann 64 prosent. Samtidig har salget i dagligvarehandelen økt betydelig.
De norske småskalabryggeriene tapte i snitt 19 prosent omsetning forrige måned etter at Norge ble stengt ned på grunn av korona-viruset 12. mars. Mange av disse bryggeriene har mesteparten av omsetningen i utelivet og der falt salget med 47 prosent. 11 prosent salgsøkning i dagligvarehandelen kompenserte ikke for tapet i puber og restauranter.
Koronakrisen rammer norske drikkevareprodusenter hardt. I en undersøkelse svarer 70 % at situasjonen nå enten er virksomhetskritisk eller alvorlig. Allerede er en stor del av arbeidsstokken permittert.
Aldri før har det blitt levert så mange svenske bokser til det norske pantesystemet som i fjor. Nye tall viser at antallet brusbokser kjøpt i Sverige har økt med 40 prosent siden de kontroversielle avgiftsøkningene i 2017.