Dette er saken

Ingen land i Europa er i nærheten av de norske ølavgiftene. De svenske ølavgiftene er under halvparten av de norske, mens de danske er under en sjettedel.

I Norge er mer enn 17 kroner av prisen på en vanlig pils på butikken rene avgifter. Du betaler mindre for en halvliter Norrlands guld på systembolaget i Sverige (med alt inkludert) enn du betaler avgiften alene i Norge.

Illustrasjon: Avgiftene på øl i Norge er høyere enn det du betaler i kassa i Sverige

I Polen, Latvia og Litauen er avgiftene svært lave. Det gjør ølsmugling til lukrativ business for organiserte kriminelle nettverk.

De færreste land i verden har egne avgifter for brus. Inntil nylig har Norge til gjengjeld hatt noen av verdens høyeste. Avgiften på alkoholfrie drikkevarer omfattet brus med og uten sukker, vann med smak og energidrikker. Et kraftig avgiftshopp i 2018 bidro til å drive opp grensehandelen: Da SSB undersøkte i 2019 fant de at brus da alene stod for nesten 11 prosent av all grensehandel - en betydelig økning fra 2010 da brus og mineralvann kun utgjorde 5,6 prosent av det samlede varekjøpet.

For å demme opp for grensehandelen ble avgiften på alkoholfrie drikkevarer fjernet fra 1. juli 2021. Men fortsatt er norske avgifter på brus fire ganger høyere enn i Sverige.

Norske avgifter på brus er 4 ganger så høye som i Sverige

Her kan du lese mer om grensehandelen.