- Regjeringens hilsen til de mange som har fått seg jobb i produksjon og handel etter at grensen ble stengt er altså å gi dem ny usikkerhet for framtiden. Økte særavgifter vil øke prisforskjellene mot Sverige og forsterke problemet med grensehandelen når grensen åpner igjen, sier Fuglum

Mens resten av norsk økonomi sliter, har øl- og brusprodusenter innført ekstra skift for å ta unna salgsøkningen etter at grensen mot Sverige ble stengt. Bortfall av grensehandel har også gjort det mulig for butikker i grenseområdene å ansette hundrevis av nye medarbeidere.

Det økte salget har vært en vekker for mange politikere, og skapt ny debatt om problemet med den høye grensehandelen. Mange har derfor forventet at et kutt i særavgiftene i neste års statsbudsjett. I stedet foreslår regjeringen å øke avgiftene med 3,5%. Unntaket er at de kutter noe i avgiften på lettbrus og brus med mindre sukker fra juli 2021 - et kutt med omstridt effekt og som uansett ikke vil påvirke grensehandelen.

Flere partier opposisjonspartier sier nå at de vil kutte i avgiftene på lokkevarer. Fremskrittspartiet har flagget avgiftskutt høyt på sin kravliste før forhandlingene med regjeringen.

- Vi har høye forventninger til at Frp setter makt bak kravene i møte med regjeringen. Skal handling følge ord så må de få på plass betydelige avgiftskutt, avslutter Fuglum