Nylig anslo organisasjonen Svensk Handel i en rapport at nordmenn grensehandlet for 28 milliarder kroner i 2019. Etter at grensen stengte på grunn av pandemien har salget av dagligvarer i Norge økt dramatisk. De siste 12 månedene inkludert april 2021 har salget av øl i Norge økt med 16,5 % sammenlignet med forrige 12-månedersperiode. Salget av brus har i samme periode gått opp med 25,7 %. Som følge av salgsøkningen er det skapt flere tusen nye arbeidsplasser. Tallene har tydeligvis ikke gjort inntrykk på regjeringen.

- Regjering og Storting kappes om å være bekymret for rekordhøy arbeidsledighet og nedkjøling av økonomien. Samtidig sier man nei takk til tusenvis av arbeidsplasser som man kunne sikret med å kutte grensehandelen. For meg er dette helt uforståelig, sier Erlend Vagnild Fuglum, direktør i Bryggeri- og drikkevareforeningen.

Nå skal regjeringen forhandle med Fremskrittspartiet for å få flertall for budsjettet. Drikkevarebransjen berømmer FrP som sier at avgiftskutt for å bremse grensehandelen er en hovedprioritering.

- FrP gjorde en kjempejobb med å presse på plass de første viktige avgiftskuttene i årets budsjett. Men det er fortsatt ikke nok til å bremse handelelekkasjen mot Sverige, det må mer til. FrP har skjønt at det handler om å sikre norske arbeidsplasser. Derfor heier vi veldig på dem i de kommende forhandlingene, avslutter Fuglum.