Nå kan Helsedirektoratet gi gebyr for brudd på alkoholloven
Det gjelder blant annet brudd på forbudet mot alkoholreklame, brudd på regler for produksjon av alkohol og brudd på regler for utlevering av privatimportert alkohol.

Tidligere har direktoratet bare hatt mulighet til å kreve retting av lovbruddet, og tvangsbot om rettingen ikke skjer innen en gitt frist. Nå derimot, kan selve lovbruddet sanksjoneres.
Gebyr for brudd på alkoholloven kan bare bli gitt for brudd som ble utført eller er pågående etter at reglene ble innført 17. september i år.
Helsedirektoratet skal vurdere hvorvidt en aktør skal få et gebyr, og hvor stort gebyret skal være, ut ifra alvorlighetsgraden av lovbruddet. De vil blant annet vurdere om bruddet påvirker barn og unge, om det er fare for helseskade og hvor mange som er rammet.
Helsedirektoratet vil lage interne retningslinjer for hvordan de skal vurdere hver enkelt sak, og disse vil bli gjort tilgjengelige for alle.
Størrelsen på gebyret
For de mest alvorlige lovbruddene kan det krevest et gebyr på opp til 4 % av årsomsetningen. I særskilte tilfelle, for eksempel der det ikke vil være mulig å beregne årsomsetning, er den øvre rammen for gebyret 20G, som pr 28.05.2024 tilsvarer kr 2 480 560.