Dette framgår av den månedlige salgsstatistikken fra Bryggeri- og drikkevareforeningen (BROD).

- Situasjonen er kritisk for mange av de små bryggeriene. Aller verst er det for pub- og restaurantbryggerier som enten er stengt ned eller har mistet gjestene. De tapte seksti prosent av omsetningen i mars, sier kommunikasjonssjef Hege Ramseng i BROD.

- Enkelte bryggerier har snudd seg rundt fort og økt salget gjennom egne utsalg og tilbud om hjemkjøring, men de er unntakene, sier Ramseng. – Det store flertallet blør.

For de seks store bryggeriene er situasjonen noe bedre. Omsetningen falt i snitt med én prosent i mars, men 58 prosent nedgang i utelivet ble langt på vei oppveid av 13 prosent vekst i dagligvarehandelen.

- Vi kan i alle fall slå fast at folk ikke drikker mer øl under koronapandemien, sier Ramseng. – Omsetningen for norske bryggerier faller selv om det er slutt på taxfree, grensehandel og smugling.

For sider fra bryggeriene er utviklingen den samme som for øl: Salget i mars falt med seks prosent. 61 prosent nedgang i utelivet ble ikke kompensert av ni prosent økt salg i dagligvarehandelen.

Alkoholfrie drikker derimot, hadde gylne tider i mars:

* Vannsalget økte med 19 prosent, på tross av et fall i utelivet på 40 prosent. I dagligvarehandelen økte nemlig vannsalget med 26 prosent. Økningen var særlig stor for kjedenes egne merkevarer.

* Salget av energidrikker økte med ni prosent.

* Brussalget økte med fire prosent, på tross av en svikt i utelivet på 36 prosent.

- Dette er interessant, sier kommunikasjonssjef Hege Ramseng. – Brussalget har vært i fritt fall i flere år på grunn av grensehandel i Sverige. Nå øker altså salget selv om store deler av utelivet er stengt ned. Det sier litt om omfanget av grensehandelen før Covid-19.